Cum putem obține beton de calitate?

  1. Trebuie să stabilești dacă tipul de agregat este unul potrivit

Iată cum poți sa verifici daca tipul de agregat este potrivit:

  • nisipul – trebuie sa fie aspru și colturos atunci cand il freci intre degete. Nu trebuie sa contina argila, adică sa nu aiba aspect pamantos si sa se scurga usor printre degete. De asemenea, nu trebuie sa contina granule plate stralucitoare, humus, reziduuri petroliere sau resturi vegetale. Mai exact, acesta nu trebuie sa lase murdarie atunci cand il freci intre degete, insa trebuie sa se scurga usor. Nisipul folosit nu trebuie sa fie extras din zona litoralului deoarece contine saruri care pot afecta durabilitatea betonului.
  • pietris – granulele trebuie sa aiba o forma rotunjita, nu aplatizata, fara imperfectiuni pe supfrafata acestora. Cand le lovesti cu ciocanul, granulele de pietris trebuie sa se sparga usor. De asemenea, ai grjia ca acestea sa nu fie acoperite cu argila si alte impuritati precum praf, resturi vegetale sau carbune.
  • balast – este un amestec intre pietris si nisip si trebuie sa respecte criteriile prezentate mai sus

In mod obligatoriu agregatele folosite pentru prepararea betonului trebuie sa fie aprovizionate dintr-o sursa (balastiera sau carieră) certificata, acestea avand indepartata argila precum si alte resturi care ar putea influenta negativ procesul de intarire al betonului.

  1. Trebuie să alegi aditivii potriviți și să îi folosești în mod corespunzător

Aditivii sunt substante chimice (solide sau lichide) care sunt adaugate in compozitia betonului cu scopul de a-i imbunatati proprietatile, inainte si dupa turnare, dupa cum urmeaza:

  • imbunatatirea proprietatilor amestecului ca sa poti lucra mai usor
  • impermeabilizarea betonului
  • reducerea timpului de intarire in diferite conditii climatice (frig sau caldura)
  • reducerea necesarului de apa din amestec
  • Utilizarea aditivului corespunzator, dozat dupa prescriptia indicata de producator, asigura durabilitatea betoanelor turnate in conditiile in care apa din compozitia betonului este dozata la minim.

Apa

Apa folosita pentru prepararea betonului trebuie sa fie dozata corespunzator si este strans legata de cantitatea de ciment folosita. Aceasta initiaza reactiile chimice care duc la intarirea betonului, iar folosirea unei cantitati prea mari de apa poate duce la scaderea rezistentei si calitatii betonului. Apa trebuie sa fie limpede si fara impuritati, provenita dintr-o sursa de apa potabila.

  1. Trebuie aleasă metoda cea mai potrivită de turnare
  • Betonul trebuie turnat de la o inaltime maxima de 60 de cm si in niciun caz nu trebuie aruncat cu lopata deoarece, in unele locuri, betonul nu se va lega si nu va fi omogen.
  • Nu trebuie sa adaugi apa in plus daca ti se pare ca betonul este prea gros. Betonul va deveni poros si mai putin rezistent. Orice abatere de la reteta de beton va afecta calitatea si durabilitatea lucrarii finale.
  • La elementele structurale cu armaturi dese (pereti diafragma, stalpi sau grinzi) poti sa adaugi un aditiv plastifiant pentru obtinerea unui beton mai fluid cu care sa poti lucra mai usor.

more insights